D'esquerra a dreta: Andrés Navarro-Soto, Director d'IThinkUPC, Miguel Rojo, Solutions Architect d'AWS i Oriol Sánchez, Business Manager d'IThinkUPC
IThinkUPC i Amazon Web Services (AWS) vam organitzar el 22 de juny passat una jornada, dirigida a CIOs, que duia per nom Aplicacions empresarials de nova generació, segures i basades en microserveis.
Durant la jornada vam comptar amb la presència dels nostres experts d'IThinkUPC i amb la de Miguel Rojo Rossi, Solutions Architect d'AWS.
AWS va néixer l’any 2006 i actualment ja disposa de més de 90 productes propis que ofereixen solucions d’infraestructura, seguretat, desenvolupament de portals, aplicacions de negoci i apps, analítica de dades, IoT, jocs, ... i un marketplace amb més de 3.500 productes de partners. Tots aquests productes són accessibles des d’una API i tenen una arquitectura de microserveis. Això els aporta una gran flexibilitat que els facilita seguir evolucionant, i sobretot innovant, de forma continuada i a gran velocitat.
En aquesta jornada vam donar a conèixer el que AWS pot aportar a les organitzacions fent focus en l'àmbit de les aplicacions empresarials, que és un dels àmbits en els quals els serveis d’AWS estan evolucionant de forma més significativa mitjançant el concepte de “Serverless Architecture”. AWS aplica aquest concepte en molts dels seus productes lligats al desenvolupament d’aplicacions, i això permet als seus clients que els puguin utilitzar sense preocupar-se de l’escalabilitat de la infraestructura que hi ha al darrere (es poden despreocupar de si fan 1.000 crides, 1 milió o 1.000 milions).
En la primera part de la jornada, David Levy, Cloud Administrator d’IThinkUPC, va argumentar i evidenciar que “AWS és molt més que ferro”. Serveis com Amazon VPC, EC2, S3, RDS, ELB, ... juntament amb el concepte de “infraestructure as a code” en són una bona mostra.
Jose Manuel Reche, Applications Architect d’IThinkUPC, va explicar les característiques dels nous serveis d'AWS que permeten el desenvolupament d'aplicacions i apps de nova generació. Serveis com Amazon API Gateway, AWS Lambda, Amazon DynamoDB, Amazon Cognito, Amazon Cloud Front, ... i molts altres, aporten beneficis i avantatges significatius en la manera d’enfocar els desenvolupaments.
En la segona part de la jornada vam parlar d'aspectes de seguretat, i vam explicar de quina manera AWS compleix amb totes les normatives i requisits de contractació per a les empreses públiques d’àmbit europeu. Miguel Rojo d’Amazon Web Services va explicar que AWS compleix amb la Directiva Europea 95/46/CE de protecció de dades, amb la LOPD espanyola de l’any 2000, amb l’ENS (Esquema Nacional de Seguretat) de l’article 42 de la llei 11/2007. I també que AWS està adaptant els seus serveis a la nova directiva europea del GDPR que incorpora el nou reglament de la protecció de dades i que entrarà en vigor el 25 de maig del 2018.
És evident que el cloud ha vingut per quedar-se, i que el mateix fenomen de “Lift and Shift”, que ha vingut passant en els darrers anys a Estats Units i a Anglaterra, i que ha comportat una forta adopció d’AWS, està començant a passar també des de fa uns mesos a la resta d’Europa i a Espanya.
A continuació pots veure les fotografies de tots els speakers que van participar en aquest esdeveniment, per allò de què una imatge val més que mil paraules...
Andrés Navarro-Soto, Director d'IThinkUPC, donat la benvinguda als assistents
David Levy, Cloud Administrator d'IThinkUPC durant la seva ponència "AWS. Molt més que ferro"
Jose Manuel Reche, Applications Architect d'IThinkUPC durant la seva ponència "AWS. Desenvolupament d'aplicacions i APPs"
Oriol Sánchez, Business Manager d'IThinkUPC durant la seva ponència "Per on comencem?"
José Luis Montero, Business Manager d'IThinkUPC durant la seva ponència "Després del disseny i del setup, què?"
Miguel Rojo, Solutions Architect d'AWS
durant la seva ponència "Compliment de normatives, contractació i la seguretat de les dades"